Projecten 2018
Praten en breienOp zaterdag 29 september in de Week tegen de Eenzaamheid werd er op ludieke wijze aandacht gevraagd voor het thema ‘eenzaamheid’. Ruim 35 breiers zaten verspreid door de stad te breien aan de SoSjaal. Er ontstond veel reuring rondom het project zowel op straat als in de pers.
|
MidwinterwandelingDe Midwinterwandeling is een vervolg op het Praten en Breien. De SoSjaal mag gedragen worden tijdens de wandeling om eenzaamheid tegen te gaan.
De Sosjaal is een sjaal die door twee personen gedragen kan worden. Het project van Spreekkamer werd naast een grote groep vrijwilligers ondersteund door de Kringloopwinkel Gorinchem, HEMA, Scheepjeswol, Stichting MEE en het Huis van Inspiratie. |
Rozenobol terug naar de wijkIn samenwerking met It Takes a Village, gemeente Gorinchem, sociale dienst, Poort 6 en the Mall organiseerde de Spreekkamer een avond met bewoners en de twee nieuwe wethouders om te bekijken op welke plek in de Haarwijk een ontmoetingsplek voor de wijk zou kunnen worden. In een later stadium is besloten dat dit de voormalige Rozennobel gaat worden.
|
Veel soeps"Veel soeps" vormt een knipoog naar de uitdrukking "Niet veel soeps". Wij beweren het tegendeel. Soep in de Haarwijk brengt mensen bij elkaar in een positieve stemming. Samen eten samen in gesprek raken is het doel van de bijeenkomst die mag leiden tot meer begrip, minder overlast en meer saamhorigheid.
|
De kamer van de TussentijdNadat de VVV vertrok naar de Groenmarkt stond er een ruimte in het museum leeg. In overleg met projectleider Addie de Hoop van de gemeente Gorinchem en in samenwerking met interieurbouwer Brouhaha werd de begane grond getransformeerd tot ‘De Kamer van de Tussentijd’ waarmee het Huis van Inspiratie een fysieke locatie heeft gekregen.
|
De opening van de Kamer van de TussentijdVoor de Kamer van de Tussentijd is in samenwerking Ineke Hagen en Aron de Vries een openingsconcept ontwikkeld. Hierin is een link gelegd met het Grote Gorcumse
Geschiedenis-boek. Twaalf t-shirt verwijzen naar de verschillende tijdsvakken die in het boek behandeld worden. Met de vraag ‘Welke geschiedenis heb jij te vertellen?’ probeert de Kamer van de Tussentijd aanknopingspunten te vinden voor een dialoog over de ieders geschiedenis van en in de stad. |
De boom van Tolerantie was een adviesproject. Aan de Spreekkamer werd gevraagd om een concept te onwikkelen om meer draagvlak en verbinding te realiseren met de inwoners van Gorinchem.
Het project was het eerste lang lopende community project dat werd uitgevoerd In de Kamer van de Tussentijd. Een samenwerking tussen HVI, Ineke Hagen als regisseur, Johannes en Gerdien van Camp, Marcel Klein en bestuur van de Open Kathedraal. |
Ontmoetingen realiseren in Gorcum is een van de speerpunten die de Spreekkamer hanteert bij de uitwerking van nieuwe en bestaande projecten. Door aandacht voor elkaar te hebben krijgen mensen een gezicht waardoor men eerder bereid is iets voor een ander over te hebben. Om dit ontmoeten te stimuleren bedacht en bedenkt De Spreekkamer een aantal ontmoetingsmodellen die meer betrokkenheid in de stad willen stimuleren. Zoals: Praten en Breien, Buurtfeest Kremlin, Ontmoetingspunt voor de Haarwijk, Rozenobel, Terug naar de Wijk, Veel Soeps en het Open Haven Ontbijt.
|
Op aanvraag van een bewoonster is de ruilkast ontstaan. Ze wilde graag in haar straat of in de binnenstad een ruilkast. Een plek waar men overtallige spullen kan uithalen en toevoegen. Het idee is verder uitgewerkt en overgedragen aan Het Huis van Inspiratie. De functie van de kast is naast het uitwisselen van voorwerpen ook het uitwisselen van diensten.
Het project werd in 2019 verder uitgewerkt. |
WinterklankenIn samenwerking met het HVI, het Winterfestijn en
Juliya Beljanevich organiseerde De Spreekkamer de tweede editie van Winterklanken. Een tour langs vijf geheime locaties in de stad waar het publiek verrast werd met optredens van professionele (internationale) musici. De intentie van de Spreekkamer is om wel betrokken te zijn bij deze tweede editie van het evenement maar bouwt de samenwerking langzaam af zodat het in 2019 door een zelfstandig organisatie staat kan worden uitgevoerd. |
Recycling SantarunpakkenNaar aanleiding van de samenwerking met het Rotary project 2017 de Santarun Gorinchem is de Spreekkamer gevraagd mee te denken om een creatieve oplossing te vinden voor het hergebruik dan wel de recycling van de Santarunpakken die voor het goede doel verkocht worden. Advies is uitgebracht om een zakje te ontwikkelen waarin het pak ‘duurzaam’ kan worden bewaard voor het volgende jaar.
|
Koplopers (projectenbureau)Dit jaar is de tweede editie van de Koplopers Cultuur en de eerste editie van Koploper Sport. Koplopers zijn jongeren die buitengewoon geïnteresseerd zijn in de culturele of sportieve kan van Gorinchem en daarbij een steentje willen bijdragen.
Het Koplopers-projectbureau zet zich gevraagd en ongevraagd in voor de cultuur van de stad. Dit jaar is een bijdrage geleverd aan het Fortes Festival, het Open Haven Ontbijt en er zijn diverse vergaderingen geweest om een tentoonstelling te gaan maken. |
De Memory bricks zijn gemaakt door een onbekende kunstenaar. Vorige zomer waren de bricks voor het eerst te vinden in de stad. Ze bevatten herinneringen en verhalende objecten die in epoxy gegoten zijn.
De Memory Bricks zijn geliefd onder de bezoekers van Gorinchem. Mensen gaan op jacht naar de stenen om een compleet beeld van het project te krijgen. De impact op de zichtbaarheid van de stad is groot. Afgelopen jaar werden er weer nieuwe stenen toegevoegd aan de route. De Spreekkamer heeft hiervoor een nieuwe route uitgebracht. |
De Rode speeldraad is een concept ontworpen door de Spreekkamer op vraag van de gemeente Gorinchem. Het concept bevat een plan voor het buitenspeelterrein die de gemeente de komende tien jaar gaat opknappen.
Een element dat een verbinding legt tussen de verschillende wijken in de stad. De Spreekkamer voegde daar nog het element ontmoeten aan toe. |
De Spreekkamer is benaderd door de Voedselbank. In 2019 bestaat deze stichting 15 jaar in Gorcum. Aan De Spreekkamer is gevraagd om mee te denken over een passende invulling van dit jubileum. Daarbij wordt gezocht naar een invulling die een meerwaarde heeft voor de stad en de doelgroep. De insteek is om bij te dragen aan het terugdringen van de eenzaamheid, het verbinden van mensen en het vergroten van de naamsbekendheid van de Voedselbanken.
|
De Spreekkamer heeft It Takes a Village geadviseerd bij het organiseren van een activiteit over pesten voor op scholen.
Het adviesproject is afgerond en overgedragen aan It Takes a Village. |
De Spreekkamer heeft op aanvraag een nieuw project ontwikkeld voor It Takes a Village. Het project focust op pestgedrag en de draagvlak ervan in een groep. Het project wil visualiseren en beleefbaar maken hoe in een groep het draagvlak voor pestgedrag verminderd te worden door stelling te kiezen. Het project kan worden ondersteund met een fysieke grootformaat wipwap waarmee je kunt zien dat 1 persoon het verschil kan maken.
|
Ook in 2018 laat de Stadsomroeper van zich horen! De Spreekkamer koppelt waar het kan De Stadsomroeper aan nieuwe of bestaande projecten in de stad.
Zo leverde hij in 2018 onder andere een bijdrage aan het bekend maken van het Lingehavenconcert en het Openhavenontbijt. |
Onze junior-stadsomroeper Vico van den Brink heeft een nieuw pak gekregen en is bij diverse gelegenheden in de stad betrokken geweest in functie zoals bij het Openhavenontbijt 2017, het Lingehavenconcert, het Filmfestival, de actie BoekvoorJou. De junior-stadsomroeper wordt in die rol intensief gecoacht door de Stadsomroeper en ontwikkelt zich positief in die rol.
|
Vanwege het grote succes van het project in 2017 heeft De Spreekkamer op verzoek in 2018 opnieuw het Open Haven Ontbijt georganiseerd. Wederom kunnen we met zo’n 180 bezoekers spreken van een enorm succes. Veel brood en ideeën zijn uitgewisseld. Dit jaar stond in het teken van Voor de draad ermee!, het gezamenlijke thema van het HvI waarbij elkaar ontmoeten en in gesprek raken een belangrijk doel is. Rotary Gorinchem haakte aan door eieren te komen bakken.
|
Vanwege het succes vorig jaar is dit project geprolongeerd in het najaar 2018. Het project draait zeer zelfstandig en kan door De Spreekkamer losgelaten worden. Dit is verbonden aan de aanjagersfunctie.
De Spreekkamer is niet meer direct betrokken bij de organisatie van het project, omdat de Stichting Binnenskamers het gehele project zelf kan organiseren. |
Een goede buur is beter dan een verre vriend.
De Spreekkamer heeft samen met de bewoners een plan gemaakt. Het idee is dat er twee ontmoetingstafels in de vorm van een diamant die op een centrale plek in de buurt komt. Het ontwerp van deze Diamanttafel is geïnspireerd op de input van bewoners. Meewerkende partijen in dit project zijn Poort 6, De Mall, Gemeente Gorinchem, Gorinchem Beweegt, Wijkpolitie en Samen EEN. Het project waarover in 2018 verschillende bijeenkomsten zijn geweest is door de uitgestelde renovatie verschoven naar het voorjaar van 2019. |
Ook dit jaar bleef De Spreekkamer niet met de Spreekstoeltjes zitten! Met dit Spreekkamerproject wordt het tekort aan stoelen voor culturele, educatieve en welzijnsactiviteiten ruimschoots aangevuld. Er kwam ons ter ore dat er regelmatig bij projecten en activiteiten een gebrek is aan stoelen. Het idee om een duurzame leenstoeltjes te gaan inzetten zagen wij wel zitten. De enige tegenprestatie die aan de lener gevraagd wordt is om op iedere geleende kruk een sticker te plakken waarop staat voor welk doel de kruk gebruikt is. De krukken geven dan, net zoals reiskoffers vroeger, een weerslag van hun bestemmingen. Zo krijg je een goed beeld waar de cultuur zoal zit. De stoeltjes zijn ondergebracht bij de Bibliotheek alwaar ze opgehaald kunnen worden.
|
Na een gesprek met wijkbeheer en Gorinchem Beweegt ontwikkelde de Spreekkamer het project Buurtbloempje. Iedereen kent wel een buurtbloempje. Dat is zo iemand in de buurt die je niet zo vaak ziet, maar die er wel altijd is. Iemand die niet op de voorgrond staat, maar wel schittert. Met zijn allen zijn we best druk. Gelukkig lopen er in alle wijken van die mensen rond die bereid zijn wat extra’s voor een ander te doen. Die mensen noemen wij buurbloempjes.
Men zou een buurbloem kunnen nomineren om in het zonnetje te zetten. Hij of zij zou dan een buurbloem uitgereikt krijgen. Ze zijn bedoeld om aan de gevel van uw huis op te hangen. Zo zullen de buurbloempjes de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit plan wordt in 2019 verder opgepakt. |
Naast het afsprakenspreekuur wordt De Spreekkamer ook steeds vaker gevraagd aanwezig te zijn bij brainstormsessies. Zo hebben we tijd geïnvesteerd in het Huis van Inspiratie. Spreekkamerlid Jack van Mildert vertegenwoordigt het project in de Stuurgroep. Ook doen we mee aan initiatieven van HVI-partners zoals Aan de keukentafel (Kamer van de Tussentijd) en ‘Op de koffie met’ in de bibliotheek. Maar er wordt ook gebrainstormd met It Takes a Village, bewonerscommissies over afvaldumping in het Kremlin, een mogelijke museumfunctie in Molen De Hoop, Waardlanden, De Voedselbank, scholen, Limonadebrigade, gemeente Gorinchem en diverse burgers en initiatieven.
|
Om onder de aandacht te blijven en om in contact te blijven met mensen. Gaan de Spreekkamer op bezoek op locatie voor een spreekuur.
Afgelopen periode waren we te gast bij: - Poort 6 - Rozennobel - Kremlin I - Avres - De Bogerd in de Lingewijk - de Kamer van de Tussentijd. In 2019 wil de Spreekkamer dit blijven doen. |
Ondernemer Martin Klop en professor John Stoop klopten bij De Spreekkamer aan om aandacht te vragen voor een stukje ontheemd erfgoed van De Vries Robbé. Het beeld Groei en Stuwkracht van John Grosman dat door hun van de sloop werd gered is een beeld dat toentertijd door medewerkers geschonken is aan de directie in het kader van het 75-jarige jubileum.
Het plan is om middels een community art-traject het beeld weer te herplaatsen aan de oever van de Linge naast het huis van John Stoop. De definitieve locatie is bepaald en de de eerste piketpaaltjes zijn in de grond geplaatst |
Vrije ruimte
Samen met Esther Batenburg van Cultuureducatie, Georgios Lazakis van de School of Heartknocks en Redouan Ait Chitt van dansschool Roots is De Spreekkamer in overleg over het Project Vrije Ruimte.
Alle deelnemers geloven erin dat jongeren in Gorinchem in het algemeen meer aandacht verdienen. Op dit moment missen zij vooral een gezamenlijke plek waarheen ze kunnen gaan. Een laagdrempelige centrale gelegen plek, in het kloppend hart van de stad, kan bijdragen aan het creëren van zo’n plek. Ook vanuit het onderwijs leeft de behoefte aan een centrale plek waarin scholen werk kunnen presenteren aan de stad. Jongeren kunnen hier vrijblijvend naar toe en verblijven. We denken dat interactie met jongeren die gerichter naar deze plek komen om bijvoorbeeld danslessen te volgen stimulerend kan werken. Uiteindelijk geloven wij dat door lichte sturing op de inrichting van deze vrije ruimte een mooie cultuur-educatieve plek kan ontstaan waarin jongeren van elkaar en van professionals kunnen leren in een vrije sfeer. Als het gaat om cultuur-educatief aanbod voor deze groep denken we onder meer aan projecten op het gebied van rap, toneel, dans, taal, beeldende kunst, techniek en eenvoudige horeca concepten.
Alle deelnemers geloven erin dat jongeren in Gorinchem in het algemeen meer aandacht verdienen. Op dit moment missen zij vooral een gezamenlijke plek waarheen ze kunnen gaan. Een laagdrempelige centrale gelegen plek, in het kloppend hart van de stad, kan bijdragen aan het creëren van zo’n plek. Ook vanuit het onderwijs leeft de behoefte aan een centrale plek waarin scholen werk kunnen presenteren aan de stad. Jongeren kunnen hier vrijblijvend naar toe en verblijven. We denken dat interactie met jongeren die gerichter naar deze plek komen om bijvoorbeeld danslessen te volgen stimulerend kan werken. Uiteindelijk geloven wij dat door lichte sturing op de inrichting van deze vrije ruimte een mooie cultuur-educatieve plek kan ontstaan waarin jongeren van elkaar en van professionals kunnen leren in een vrije sfeer. Als het gaat om cultuur-educatief aanbod voor deze groep denken we onder meer aan projecten op het gebied van rap, toneel, dans, taal, beeldende kunst, techniek en eenvoudige horeca concepten.